Projektet

När jag var sjutton år träffade jag några spännande, smarta och trevliga människor hemma hos min flickväns storasyster. Jag visste inte då att de var scientologer. Några år senare hade jag hoppat av en lovande karriär som orienterare, brutit med mina kompisar och ägnade all min tid åt sekten.

 

Min världsbild förändrades radikalt på kort tid och jag var övertygad om att vi levt tidigare liv och att vi för 75 miljoner år sen levde på en planet nära universums mitt. Jag lyckades ta mig ur sekten när jag var 25 år, började plugga på universitet och återanpassades långsamt till ett normalt liv. Ända sedan dess har jag funderat på vad det var som hände mig. Hur kunde jag vara så naiv och godtrogen att jag fullt och fast trodde på den här smörjan? Vad var det som hände med min hjärna som gjorde det här möjligt?

 

Efter alldeles för många år tog jag till slut tag i frågan. Jag bestämde mig för att utforska det. Jag började skriva en bok för att tvinga mig själv att vända tillbaka till den här perioden. Jag valde att skriva en spänningsroman eftersom jag också ville nå unga människor för att ge dem insikter om hur den här typen av processer går till.

 

När boken var klar kände jag att jag ville göra mer för att göra ungdomar mer motståndskraftiga mot det här mentala viruset som jag drabbades av. Jag har under researchen inför boken och inför föreläsningen insett att det handlar om i stort sett samma typ av processer – oavsett vad det är för typ av totalitär rörelse man dras in i. Därför har jag också skapat en föreläsning, skräddarsydd för ungdomar i övre tonåren eftersom det är de som är som mest sårbara för den här kognitiva parasiten som totalitära rörelsers idéer skapar.